XX. mendeko Euskararen Corpus estatistikoa
Testuingurua
EUSKAL HERRIAN ZEHAR SAGARDOTEGIAKSagardoa egiteko lehen pausoa sagarrak biltzea da.
Hau irailean, urrian eta azaroan egiten da.
Sagarrak
Baina ez da edozein sagar biltzen.
Lurrean ustelduta daudenek ez dute balio sagardoa egiteko, azukre guztia galdu baitute.
Zuhaitzean daudenak ere ez dira biltzen, azukre eta zuku gutxi daukatelako...
Lurrean dauden sagar osoak bakarrik biltzen dira.
Sagardoa
Dolarea sagarrez bete ondoren, sagarra zapaldu eta lehertu egiten da.
Lehen, prozesu hau oinez egiten zen.
Orain, berriz, makinaz.
Ateratzen den zukua
Antzina Euskal Herri osoan zeuden sagarrondoak, eta sagardoa egiten zen.
Baina XVI. mendetik aurrera Bizkaian, Araban eta Nafarroan sagarrondoak gutxitu egin ziren, eta Gipuzkoan, berriz, indartu.